Conform Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, art. 117 - Definirea şi impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor."
Această dispoziție legală a intrat în vigoare de la 1 iulie 2024, astfel încât persoanele fizice care nu își declară în mod corect veniturile vor putea suporta pe lângă cota de impozitare majorată de la 16% (pe legea veche) la 70% (pe legea nouă) și dobânzi și penalități de 0,02%, respectiv 0,08% pe zi de întârziere.
Având în vedere faptul că textul de lege vizează deciziile de impunere emise de organele fiscale începând cu aceeași data, trebuie să remarcăm faptul că noua cotă nu se impune doar persoanelor fizice ce vor fi supuse unui control de către A.N.A.F. după data de 1 iulie 2024, ci și persoanelor care în prezent sunt supuse unui control în desfășurare, început anterior acestei date. Trebuie să stabilim și faptul că aceste decizii de impunere se emit la încetarea procedurii verificării de documente, la finalizarea inspecției fiscale sau la cel al verificării situației fiscale personale.
În mod evident, în ceea ce privește aplicarea legii în timp legiuitorul a decis aplicarea retroactivă a legii fiscale raportat la impozitul pe venit în cotă de 70%. Astfel, desi data intrării în vigoare a măsurii este 1 iulie 2024, se pot verifica și venituri anterioare acestei date cuprinse în documente fiscale existente.
Întrucât legea vizează „orice venituri constatate de organele fiscale a căror sursă nu a fost identificată”, pe lângă veniturile din declarația unică pot fi vizate și alte sume nejustificate, precum sume aparent ilegale din depozite bancare și orice fel de venituri nedeclarate. În acest caz, singura soluție este prezentarea unor justificări detaliate prin furnizarea unor documente clare și verificabile care să demonstreze proveniența legală a sumelor de bani.
Comments