top of page
Search

De ce m-am specializat în...

Andreea Lakatos: "Piaţa de capital a fost prima şi marea mea dragoste"



Dreptul a atras-o încă din copilărie pe avocatul Andreea Lakatos, Partener în cadrul "SCA Testa, Popa şi Asociaţii". Iniţial, îşi dorea să devină procuror, dar s-a îndreptat către avocatură şi nu regretă. Pasiunea cu care îşi exercită profesia i-a adus, de-a lungul timpului, numeroase satisfacţii. Avocatura.com a stat de vorbă cu avocatul Andreea Lakatos, într-un nou episod al rubricii "De ce m-am specializat în...", despre cele mai ofertante aspecte ale specializării sale şi despre ce a determinat-o să se axeze pe consultanţă.


Care este specializarea dumneavoastră principală?


Consultanţa acordată societăţilor. Suntem o societate boutique, cu un profil bine determinat, ce acordă consultanţă firmelor mici şi mijlocii. Noi ne-am dorit o societate de acest tip, care să fie dedicată 100% clienţilor pentru că, în acest mod, reuşeşti să ai acea apropiere de client, care poate să-l determine să ia deciziile potrivite. Consultanţa este acordată în special societăţilor care activează în domeniul transporturilor, dar şi multor societăţi cu capital străin, care au venit în România pentru dezvoltarea diverselor proiecte imobiliare şi au avut nevoie de consultanţă, începând de la achiziţii de terenuri, construcţii şi, ulterior, închirierea şi vânzarea proprietăţilor deţinute.


De ce aţi devenit pasionată de acest domeniu? Când s-a născut pasiunea pentru el?


Sunt generația `95 şi, imediat în perioada următoare terminării Facultăţii, nu existau societăţile de avocatură specializate în anumite domenii de activitate, deci nu a fost neapărat o pasiune ce s-a ivit din Facultate sau imediat după. Iniţial, am dorit să fac magistratură. Pe parcurs, au intervenit modificări şi un an de zile am lucrat ca avocat pledant, realizând că nu este cariera pe care mi-o doream. Am avut şansa ca, în acea perioadă, să se constituie câteva case mari de avocatură, care şi astăzi activează pe piaţa de business şi care aveau nevoie de avocaţi pe care să-i formeze în activitatea de consultanţă comercială. Astfel, mi-am făcut specializarea în cadrul societăţii de avocatură "Babiuc, Sulica şi Asociaţii", în domeniul pieţei de capital. A fost prima şi marea dragoste, consultanţa acordată societăţilor, care, ca şi mine, erau la început de drum, într-un domeniu fascinant aşa cum era şi este şi în prezent piaţa de capital.


În acea perioadă, am învăţat ce înseamnă consultanţa în afaceri, am învăţat să stăpânesc un domeniu versatil, şi să lucrez cu oameni ce doreau întotdeauna să facă tranzacţii sigure, pe o piaţă ce oferea câştiguri substanţiale, însă de multe ori, interpretarea legislativă era extrem de restrictivă, astfel că, deciziile trebuiau luate în spiritul legii. Au fost ani frumoşi, care m-au determinat să aflu cât mai mult despre ceea ce înseamnă consultanţă, ce înseamnă să te implici nu numai la nivel juridic în activitatea clientului, ci şi la nivel de business, dacă ţi se solicită opinia.


În consultanţă, este esențială abordarea unui aşa numit Drept al prevenţiei, care, deşi nu a fost studiat în Facultate, ca materie distinctă, consider că se regăseşte în fiecare dintre ramurile de Drept studiate. Aici intervine rolul activ al avocatului consultant, de a scoate la suprafaţă această componentă a Dreptului, găsind soluţiile adecvate clientului, care să-l ajute să ia cele mai bune decizii, şi să nu ajungă în instanţă.


Care sunt cele mai ofertante aspecte ale specializării dumneavoastră?


Pur şi simplu iubesc ceea ce fac şi, iubind ceea ce faci, ca şi în viaţă, nu ai cum să nu reuşeşti. Am dobândit în timp acea abilitate de a determina clienţii să contracteze cu partenerii lor de afaceri, uitându-se într-o oglindă, adică redactând acele clauze contractuale care să respecte drepturile ambelor părţi, întrucât fiind echitabile, cu greu vor ajunge să aibă consecinţe potenţial litigioase. Am o răbdare infinită în a căuta şi sugera soluţii şi, în timp, clienţii noştri şi-au dat seama că putem construi un parteneriat de durată şi au înţeles că este mai bine să consulţi avocatul, să întrebi înainte să acţionezi, pentru că astfel o să derulezi un business cu un risc redus.


Prin ce se diferenţiază clienţii din această arie de practică?


Sunt manageri de societăţi care au abilitatea de a înţelege mai uşor regulile pe care legislaţia le impune de multe ori, astfel că înţeleg că este mai bine să respecţi litera legii, înţelegându-i spiritul. Înţeleg mult mai uşor normele de Drept, mult mai uşor situaţiile în care sunt puşi. Au o cultură juridică.


În ce fel vă pune specializarea dumneavoastră în valoare personalitatea?


Cu siguranţă, îmi pune în valoarea personalitatea prin faptul că îmi oferă liniştea şi pacea interioară şi atunci mă pot balansa foarte bine şi în viaţa de familie. Am reuşit să găsesc un echilibru între profesie şi viaţa de familie, după foarte mulţi ani.


Care sunt avantajele specializării, în opinia Dvs.?


Fac cu adevărat ceea ce-mi place. Eu nu mi-am auzit colegii sau prietenii să se specializeze în ceva ce nu le place. Dacă faci ceea ce-ţi place, o faci cu dăruire şi lucrurile iţi ies bine. Nu simt greutate în ceea ce fac, în fiecare dimineaţă mă trezesc cu gândul că vin la birou şi am o nouă provocare, poate am un contract de încheiat, sau poate trebuie să particip la o negociere.

4 views0 comments

Comments


bottom of page