De ce statul român a considerat oportună introducerea acestei măsuri?
Depresia sau ,,boala secolului", după cum a fost numită ea de specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), constituie o tulburare mentală des întâlnită, caracterizată printr-o stare persistentă de tristețe, lipsă de interes în activitățile din viața de zi cu zi și o scădere semnificativă a energiei. Similar cu aceasta, întâlnim și ipoteza situațiilor care determină apariția traumelor sau un nivel crescut de stres. Acestea pot afecta sănătatea fizică în general și este relevant să le recunoaștem semnele și să căutăm ajutor medical.
Conform statisticilor OMS, se estimează că 350 de milioane de oameni suferă de depresie în întreaga lume, Parlamentul European stabilind în anul 2014, ziua de 1 octombrie drept Ziua Europeană de combatere a depresiei (European Depression Day).
Cu toate acestea, chiar și situațiile persoanelor diagnosticate cu depresie severă pot fi tratate medical și vindecate Luând în considerare cele menționate anterior, statul român a luat o măsură de mare relevanță pentru protejarea sănătății psihice a cetățenilor săi, ce se va aplica de la 1 iulie 2023.
Prin ce s-a instituit această măsură și cine poate beneficia de ea?
În baza noului contract-cadru din sănătate, s-au stabilit condițiile pentru acordarea acestor consultații gratuite, drepturile și obligațiile atât ale furnizorilor, cât și ale asiguraților, precum și mecanisme de monitorizare și control.
De sprijin psihologic gratuit care se poate acorda inclusiv la domiciliu, dacă este necesar, beneficiază persoanele care sunt asigurate la stat. Astfel, cardul de sănătate are un rol esențial în identificarea pacientului, accesul la servicii medicale, stocarea și gestionarea informațiilor medicale, monitorizarea costurilor și promovarea eficienței sistemului de sănătate.
Acestea beneficiază de un număr de 12 consultații gratuite pe an, respectiv una pe luna, comparativ cu 4 pe an câte erau anterior. Medicii primari pot indica serviciile psihologice pentru următoarele categorii de pacienți: cei cu afecțiuni cronice, cei expuși unui risc crescut de îmbolnăvire, persoanele cu dizabilități, cei cu tulburări psihiatrice sau neurologice, persoanele cu tulburări din spectrul autist și, de asemenea, copiii. Adulții cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultațiile de prevenție la medicul de familie, iar lăuzele vor beneficia și ele de consultație gratuită la domiciliu.
Ce implică serviciile medicale gratuite și cine le poate acorda?
Consultațiile psihologice sunt întâlniri profesionale în cadrul cărora specialiști în domeniu, cum ar fi medici psihiatri, psihologi clinicieni sau asistenți medicali cu expertiză, interacționează cu pacienții pentru a evalua, diagnostica, trata și preveni tulburările mentale și emoționale. Serviciile medicale de acest tip au ca obiectiv să ofere pacienților un spațiu în care să se simtă în siguranță și înțeleși, să primească ajutor specializat pentru a-și îmbunătăți sănătatea mentală și să-și dezvolte abilități pentru a face față mai eficient dificultăților vieții.
Numărul de consultații gratuite la domiciliu acordate de medicii de familie va crește la 1 pe lună în cazul pacienților cronici, față de 4 pe an, câte erau. Pentru îngrijirile medicale și paliative la domiciliu se reglementează posibilitatea acordării acestora la locația declarată de persoana asigurată, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luată aceasta în evidență.
Care este procedura?
De la 1 iulie 2023, consultațiile se vor acorda în baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist sau de la medicul de familie și a cardului de sănătate:
· la solicitarea asiguratului, pentru consiliere psihologică în caz de situații stresante sau traumatizante
· la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist, pentru evaluarea stării de sănătate mintală și stabilirea unui plan terapeutic
· la solicitarea asiguratului, pentru depistarea precoce a riscului de demență sau depresie la persoanele cu vârsta peste 60 de ani
· la solicitarea asiguratului, pentru evaluarea sănătății mintale și reproductive la persoanele cu vârsta între 40 și 60 de ani.
Kommentare