top of page
Caută

Majorarea bazei de calcul a indemnizației de șomaj

Conform unui comunicat de presă al ANOFM, baza de calcul a indemnizației de șomaj și a altor măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de această instituție s-a majorat de la 1 martie 2024.


Având în vedere că potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata inflației pentru 2023 este de 10,4%, Indicatorul Social de Referință (ISR) a crescut pentru anul curent de la 598 de lei la 660 de lei. ISR-ul ajută ca bază de referință pentru stabilirea cuantumului unor prestații sociale și ajutoare financiare, având rolul de a asigura un criteriu obiectiv pentru acordarea acestora.


Drept urmare, indemnizația de șomaj precum și alte măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, stabilite prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, s-au majorat după cum urmează:


1.      Indemnizația de șomaj a crescut cu 62 de lei lunar pentru fiecare persoană;


2.      Indemnizaţia de şomaj acordată absolvenţilor instituţiilor de invăţământ și absolvenţilor şcolilor speciale pentru persoane cu handicap a crescut de la 299 lei la 330 lei pe lună;


3.      Prima de inserţie acordată absolvenţiilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni a crescut de la 1.794 lei la 1.980 lei.


4.      Subvenția acordată angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială şi care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate a crescut pentru fiecare persoană încadrată de la maximum 2.392 lei la maximum 2.640 lei;


5.      Stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor a crescut pentru fiecare persoană încadrată de la 299 lei la 330 lei.


Astfel, în prezent sunt aplicabile noile majorări cu privire la baza de calcul a indemnizației de șomaj și a altor măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă.

8 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page