top of page
Caută

Decizie ICCJ - Consilierii juridici își pot exercita profesia independent de înscrierea acestora într-un tablou profesional

Până în prezent consilierii juridici nu puteau reprezenta interesele instituțiilor publice și ale societăților în fața instanțelor de judecată decât cu respectarea anumitor condiții și limitări cu privire la calitatea lor.


Astfel, în Statutul profesiei de consilier juridic, emis de Congresul Extraordinar al Colegiilor Consilierilor Juridici din România, se precizează următoarele: „Profesia de consilier juridic se exercită personal de către consilierul juridic înscris pe Tabloul profesional al consilierilor juridici definitivi sau stagiari, denumit în continuare Tablou, ţinut de către Colegiile Consilierilor Juridici din România”. Cu toate acestea, Legea nr. 514/2003 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic nu prevede înscrierea consilierilor juridici într-un tablou profesional. Trebuie să menționăm și faptul că profesia de consilier juridic nu este o profesie independentă.


Având în vedere practica neunitară din instanțe, respectiv faptul că unele instanțe cereau dovada înscrierii în Tabloul profesional al consilierilor juridici definitivi sau stagiari pentru probarea calității de consilier juridic, Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată cu un recurs în interesul legii.  


Astfel, în data de 22 aprilie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a stabilit următoarele:

În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 5 și art. 20 din Legea nr. 514/2003 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic, cu modificările şi completările ulterioare, prestarea activității specifice, de reprezentare juridică, se poate realiza de către consilieri juridici, în calitatea lor de funcționari publici sau de angajați cu contract individual de muncă, independent de înscrierea acestora în Tabloul profesional al consilierilor juridici ținut de Colegiile Consilierilor Juridici din România.


În concluzie, de la data publicării deciziei ICCJ în Monitorul Oficial, consilierii juridici își pot exercita profesia independent de înscrierea acestora într-un tablou profesional ținut de Colegiile Consilierilor Juridici din România.

35 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page