top of page
Caută

Vouchere culturale pentru elevi stabilite prin Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023

Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 a intrat în vigoare la data de 03 septembrie 2023 și reglementează organizarea şi funcţionarea sistemului de învăţământ preuniversitar. Art. 83 alin. (15) al acestei legi prevede înființarea unui nou program național, respectiv programul național „Vouchere culturale pentru elevi”. Scopul acestui program este de a ajuta la promovarea culturii naţionale şi universale în rândul comunităţii şcolare. De asemenea, acesta contribuie la dezvoltarea gândirii critice, reducerea stresului și stimularea creativității elevilor.


Conform textului de lege, elvii vor primi suma de 250 lei prin intermediul unor carduri reutilizabile, sumă care se află la dispoziţia beneficiarului pentru servicii şi evenimente culturale precum concerte, intrări în muzee, cărţi sau excursii organizate cu tematici culturale sau istorice. Legea precizează, totodată, că derularea programului este reglementată prin hotărâre de Guvern, iniţiată de Ministerul Educaţiei.


Conform art. 248 din legea menționtă, prevederile art. 83 alin. (15) se implementează progresiv începând cu anul şcolar 2024-2025, după cum urmează:

·         În anul şcolar 2024-2025, beneficiarii Programului naţional "Vouchere culturale pentru elevi" sunt elevii din clasa a XII-a a anului şcolar curent;

·         În anul şcolar 2025-2026, beneficiarii Programului Naţional "Vouchere culturale pentru elevi" sunt elevii din clasele a IX-a şi a XII-a a anului şcolar curent;

·         În anul şcolar 2026-2027, beneficiarii Programului Naţional "Vouchere culturale pentru elevi" sunt elevii din clasele a V-a, a IX-a şi a XII-a a anului şcolar curent;

·         Până la finalul anului şcolar 2026-2027, în baza unei analize cu privire la impactul programului naţional, Ministerul Educaţiei decide asupra oportunităţii continuării şi dezvoltării programului începând cu anul şcolar 2028-2029.


În concluzie, voucherele culturale pentru elevi au o importanță semnificativă în dezvoltarea lor personală și în îmbogățirea experienței educaționale, promovând, totodată, legături sociale, spirit de echipă și acceptare a diversității culturale.

1 afișare0 comentarii

Comments


bottom of page