Până în prezent, nu exista un program național de screening pentru localizarea cancerului de sân, însă existau unele campanii de conștientizare ale acestui tip de cancer, dar care nu aveau un impact major asupra diminuării mortalității. De asemenea, numărul echipamentelor pentru screeningul cancerului de sân este variabil la nivel național, însă nu există un număr satisfăcător de echipamente raportat la populația de femei eligibile pentru screening în România. Este relavant ca femeile să fie informate și să aibă acces la cele mai avansate tehnici medicale pentru prevenirea și combaterea cancerului, iar metoda de screening 3D poate depista cancerul de sân în stadii incipiente, asigurând o supraviețuire de 100% în aceste cazuri.
Precizăm, în continuare, importanța mamografiei cu tomosinteză 3D, luând în considerare faptul că aceasta utilizează imagini tridimensionale pentru a furniza informații detaliate și precise și permite identificarea mai eficientă a posibilelor anomalii sau tumori la sân. Această inițiativă are scopul de a crește șansele de detectare timpurie a cancerului de sân și, implicit, reprezintă o tehnică de screening modernă și mai eficientă decât cea 2D, care este decontată în prezent, va deveni gratuită pentru femeile asigurate în România. Trebuie să remarcăm și costul ridicat al acesteia, ce pornește de la 400 de lei.
La 27 iulie 2023, Ministerul Sănătății în colaborare cu Institutul Național de Sănătate Publică au decis dezvoltarea și implementarea un program național de screening pentru depistarea cancerului de sân. Acest program va oferi femeilor din România acces gratuit la mamografia cu tomosinteză 3D, o tehnică avansată de screening și diagnostic pentru depistarea cancerului de sân în stadii incipiente. Planurile de screeningpentru cancer în general vor cuprinde planificarea extinderii regionale și naționale a programelor de screening și pentru cancerul de col uterin sân și cancerul colorectal, precum și planurile de dezvoltare și implementare a programelor-pilot de screening pentru cancerul bronhopulmonar și cancerul de prostată.
Mai mult, hotărârea privind modalitatea de implementarea unor măsuri cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului din România aprobat prin Legea nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului specifica faptul că planurile de screening pentru cancer, inclusiv cel pentru mamografie cu tomosinteză 3D, vor fi aprobate printr-un Ordin emis de către ministrul Sănătății în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a noii hotărârii. Astfel, în decursul acestui interval de timp urmează să se stabilească detaliile specifice ale programului de screening, inclusiv criteriile de eligibilitate, procedurile de implementare și alte aspecte relevante.
Ca urmare a briefingul de presă de la finalul ședinței de Guvern susținută în data de 27 iulie 2023 la care s-a discutat despre programele de screening pentru principalele patologii oncologice care beneficiază de o astfel de politică de sănătate s-a pus problema dezvoltării Registrului național de cancer, întrucât în prezent nu există un astfel de registru. Precizăm faptul că în Monitorul Oficial, Partea I nr. 722 din 4 august 2023 a fost publicată Hotărârea nr. 663/2023 privind înființarea Registrului Național de Cancer.
O altă informație de mare relevanță constă în faptul că începând cu data de 1 iulie 2023 s-au extins serviciile de diagnostic imagistic din ambulatoriu cu 8 servicii noi, printre care și mamografia (mamografia digitală 2D, mamografia cu tomosinteză unilaterală, mamografia cu tomosinteză bilaterală).
Astfel, hotărârile de Guvern realizate pentru completarea pachetului de norme au implicat programe de screening la nivel național pentru cancere prioritare (col uterin, mamar, colorectal, bronhopulmonar și prostată), dezvoltarea Registrului Național de Cancer, planul de dezvoltare a serviciilor paliative și acordarea de servicii psihologice pentru pacienții oncologici.
Trebuie să menționăm și faptul că în conformitate cu Normele privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului (PNCC), în vigoare de la 1 iulie 2023, se prevede și introducerea a 16 medicamente noi pentru tratamentul cancerului. În același sens, trebuie să remarcăm și deblocarea programului de vaccinare anti-HPV, care previne cancerul de col uterin. S-a stabilit și un set de măsuri care îmbunătățesc accesul la diagnostic de calitate în condiții de siguranță, respectiv s-a dorit elaborarea Standardelor de certificare și metodologia de evaluare a calității serviciilor de diagnostic, definirea serviciilor de psihologie clinica de care pot beneficia pacientii oncologici, implementarea formularelor standard unitare pentru cele mai importante investigații și realizarea unui set de recomandări pentru diagnostic și definirea traseului pacientului pentru fiecare tip de cancer.
Având în vedere toate demersurile în acest sens, la data de 10 august 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea nr. 709 privind punerea în aplicare a prevederilor art. IV din Ordonanța Guvernului nr. 26/2023 pentru modificarea art. 942 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea și completarea Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului. Conform art. 3 al acesui act normativ, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătății elaborează setul de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer, pentru localizările menționate la obiectivele specifice prevăzute în anexa la Legea nr. 293/2022 care se aprobă prin ordin al ministrului sănătății. Setul de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer cuprinde semnele clinice de alarmă, algoritmul de diagnostic, cu etape specifice, care să conțină toate investigațiile necesare pentru toate etapele diagnosticului de cancer, de la primul consult medical și până la inițierea tratamentului specific tipului de cancer.
De asemenea, conform art. 4 al aceluiași act normativ, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătății elaborează standardele de certificare și metodologia de evaluare a calității serviciilor de diagnostic al cancerului oferite de furnizorii de servicii medicale, precum și manualul calității serviciilor de diagnosticare a cancerului care se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătății și președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate. În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, metodologiile de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul bronhopulmonar și cancerul de prostată se elaborează în conformitate cu Ghidurile europene pentru asigurarea calității în screeningul pentru cancer și cuprind, în mod obligatoriu, standarde de asigurare și control al calității serviciilor de screening.
În concluzie, având în vedere ca urmează să se stabilească normele de implementare ale actelor normative mențioante, o să revenim cu noi informații în acest sens.
Comments