1. Unde este reglementată prevederea?
Actul normativ în care este reglementată această prevedere este Legea 34 din 11 ianuarie 2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
2. Ce prevede legea și de când se aplică?
Legea prevede astfel:
„Următoarele venituri cumulate lunar nu reprezintă venit impozabil în înțelesul impozitului pe venit, în limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat sau din solda lunară/salariul lunar acordată/acordat potrivit legii:(…) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană”
Facilitățile se vor aplica prin raportare la veniturile aferente lunii februarie 2023.
3. Ce înseamnă acest lucru?
Legea 34/2023 reglementează regimul fiscal aplicabil abonamentelor la sală pe care firmele le oferă angajaților ca beneficii extra-salariale. Potrivit legii, angajații sunt scutiți de impozitul pe venit și de contribuțiile sociale pentru abonamentele la sală în limita echivalentului în lei a sumei de 400 euro anual, pentru fiecare angajat. Aceste abonamente trebuie să fie făcute doar la operatori cu coduri CAEN specifice, care desfășoară activități sportive și de fitness.
4. Care este scopul Legii?
Scopul principal al legii îl constituie diminuarea sedentarismului în România, dorindu-se atât o sporire a numărului de angajați activi, cât și, în consecință o majorare a clienților salilor de sport. Prin această nouă lege se încurajează angajatorii să ofere angajaților lor facilități în scopul îmbunătățirii condiției lor sportive, activitățiile sportive effectuate nefiind taxate ca venituri de natură salarială. În general, această facilitate fiscală ar putea fi un pas important în direcția încurajării unui stil de viață sănătos în România, unde procentul de persoane care practică sport sau activități fizice în mod frecvent este foarte scăzut.
5. Cheltuielile cu abonamentele la sală ale angajaților pot fi deduse?
Da, angajatorul poate deduce cheltuielile cu aceste beneficii extra-salariale în limita a 400 euro pe an, respectiv 160 lei pe lună pentru fiecare angajat, drept cheltuieli deductibile. Valoarea abonamentului, împreună cu toate celelalte beneficii extra-salariale acordate de firmă angajatului, nu trebuie să depășească 33% din salariul de bază. Adică firmele nu vor plăti pentru ele impozit pe venit, contribuția la sănătate și la pensie în limita plafonului de 400 euro pe an. Un exemplu semnificativ în acest sens este un angajat plătit cu salariul minim brut, adică 3.000 de lei, pentru care 33% presupune 990 lei pe lună, iar angajatorul poate oferi facilitatea în această limită.
6. Cum procedează angajatul?
Angajatul își va cumpara un abonament lunar la sală și va prezenta angajatorului factura. Acesta din urmă poate să îi dea salariatului 250 lei (valoarea abonamentului), de exemplu, din maximum 990 lei/lună pentru un salariu minim brut pe economie de 3000 lei. Totuși, raportat la un an, pentru aceasta facilitate nu se poate depăși pragul de maxim 400 de euro.
7. Ce va face angajatorul ca să introducă această prevedere?
Angajatorii pot oferi angajaților abonamente la săli și facilități sportive prin intermediul unor contracte încheiate cu furnizorii acestor servicii. Acest beneficiu poate fi inclus în pachetele salariale ale angajaților prin semnarea de acte adiționale. În cazul companiilor mari, negocierile privind aceste beneficii pot fi realizate de sindicate, care discută cu angajatorii și stabilesc bugetele alocate pentru fiecare post în organigramă.
8. Legea se aplica și PFA-urilor?
Da, legea se aplică și pentru PFA-uri tot în limita plafonului de 400 de euro anual. Astfel, va exista posibilitatea deducerii contravalorii abonamentelor sportive la stabilirea venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real.
9. Care sunt codurile CAEN pentru care se aplică?
Facilitatea se aplică pentru abonamentele care au fost cumpărate de la operatori ce dețin următoarele de codurile CAEN:
· 9311-Activități ale bazelor sportive
· 9312 – Activități ale cluburilor sportive
· 9313 – Activități ale centrelor de fitness
10. Care sunt avantajele pentru angajați și pentru angajatori?
Această facilitate fiscală poate avea mai multe beneficii, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Angajații pot avea acces la facilități sportive și de fitness, ceea ce poate îmbunătăți starea lor de sănătate și bunăstarea generală, precum și performanța și productivitatea la locul de muncă. Angajatorii, la rândul lor, pot beneficia de o forță de muncă mai sănătoasă și mai energică, ceea ce poate reduce absenteismul și poate îmbunătăți moralul și angajamentul salariaților.
댓글