Începând cu 1 iulie 2023, odată cu intrarea în vigoare a noului Contract-cadru care va fi in vigoare timp de doi ani și a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, stabilite printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătății și al CNAS, se vor aplica unele schimbări semnificative în domeniul sănătății, creând un cadru legal inovator.
Cele două acte normative definesc drepturile și responsabilitățile tuturor părților implicate în sistemul de sănătate, făcând, astfel, referire atât la cetățeni asigurați și neasigurați, cât și la furnizori. Trebuie să menționăm și faptul că normele nu sunt statice, ci se actualizează periodic pentru a răspunde schimbărilor din sistemul de sănătate și pentru a îmbunătăți funcționarea acestuia.
În continuare, trebuie să clarificăm și câteva aspecte particulare, care poate că nu au fost dezbătute, luând în considerare efectul negativ pe care îl implică.
Cu privire la consultațiile de prevenție efectuate la medicii de familie, acestea vor fi plătite la dublu comparativ cu cele pentru boli acute sau cronice, dublându-se și valoarea punctului per serviciu (de la 4 lei la 8 lei). Astfel, Medicii de familie sunt acum recompensați mai generos pentru consultațiile de prevenție, Cu toate acestea, medicii de familie sunt restricționați în numărul de consultații pentru care pot fi decontați de stat. Astfel, indiferent că este vorba de consultații de prevenție sau de altă natură, statul va deconta maximum patru pe oră. Această măsură este probabil introdusă pentru a controla cheltuielile și pentru a evita supra-utilizarea serviciilor medicale.
Raportat la serviciile de prevenție atât pentru asigurați și pentru neasigurați copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani, 6 și 9 ani și 10 și 17 pot face niște analize de screening de bază pentru anemie, rahitism și sindrom dismetabolic, iar adulții cu vârsta între 18 și 39 de ani au posibilitatea să beneficieze de două consultații medicale pe an, într-un interval de trei luni între ele și o serie de analize, dacă nu le-au făcut deja decontat în ultimele șase luni. Personale cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 pot face 1-3 consultații în decursul a șase luni și analize, iar cei de peste 60 de ani au dreptul două consultații și analize, în maximum trei luni.
Noul cadru legal aduce o schimbare pozitivă pentru persoanele neasigurate, permițându-le să se înscrie la un medic de familie și să beneficieze de anumite servicii medicale gratuite. Printre aceste servicii se numără consultații de monitorizare a bolilor cronice, consultații la distanță (prin telefon sau online) de la medicul de familie și consultații de prevenție.
Cu toate acestea, există o limitare importantă: persoanele neasigurate vor trebui să plătească integral pentru analizele medicale și consultațiile la medicii specialiști. Aceasta poate fi o problemă pentru cei care nu își pot permite să plătească pentru aceste servicii suplimentare.
Deși această măsură reprezintă o îmbunătățire față de situația anterioară, ea poate crea încă o barieră de acces la asistența medicală pentru persoanele neasigurate. Ei pot avea dificultăți în a accesa servicii medicale specializate, ceea ce poate duce la complicații și la apariția unor condiții de sănătate mai grave în timp.
Trebuie să observăm că că nu are relevanță dacă femeile gravide și cele lăuzesunt asigurate sau neasigurat pentru a avea dreptul la analize și îngrijire la medicul de familie. Ele vor beneficia de monitorizarea evoluției sarcinii și lăuziei, care se va deconta chiar dacă laboratorul nu mai are plafon pentru luna respectivă, gravidele având și o serie de analize decontate
Noul cadru legal a introdus posibilitatea ca medicul de familie sau specialistul din ambulator să trimită rețete compensate prin email pentru pacienții cu boli cronice sau contagioase. Aceasta este o măsură convenabilă, deoarece elimină necesitatea de a merge fizic la cabinet pentru a obține rețeta.
În continuare vă vom prezentă cateva informații de ajutor pentru persoanele care trebuie să efectueze analize medicale prin intermediul sistemului de asigurări de sănătate. Astfel, pentru a găsi lista laboratoarelor care lucrează cu CAS, poți accesa site-ul fiecărei Case Județene de Asigurări de Sănătate. În meniul din stânga, urmează următoarea cale: "Informații Furnizori" sau "Furnizori de servicii medicale" > "Paraclinic" > "Listă furnizori în contract". Chiar dacă fișierul cu lista pare a fi vechi, este recomandat să dai click pe el, deoarece în folder se pot regăsi date actualizate. De asemenea, există și platforme online precum "analize.live", care teoretic ar trebui să ofere informații despre ce laboratoare mai au fonduri într-o anumită lună., dar poate fi dificil să găsești date actualizate.
Dacă sunteți nevoiți să mergeți la spital, au apărut noi servicii, precum tomografia în coerență optică, puncția mamară ghidată ecografic, ecocardiografie de efort sau RMN whole body, ce se regăsesc în comunicatul CNAS, s-a extins lista afecțiunilor pentru care poți să mergi direct la spital, fără a fi necesar un bilet de trimitere. Noua reglementare prevede că statul are obligația să asigure transportul de la și la domiciliu pentru pacienții oncologici care nu se pot deplasa singuri atunci când aceștia merg să facă chimioterapie sau radioterapie, chiar și în alt județ. Această măsură are rolul de a facilita accesul la tratamentele de specialitate pentru pacienții cu afecțiuni oncologice și de a reduce povara financiară și logistică a acestora.
Trebuie să avem în vedere și faptul că nu există un număr fix de bilete de trimitere pe care un medic de familie ți le poate da la o singură prezentare și trebuie să se ia în considerare nevoia pacientului. Remarcăm și anumite norme care sunt într-o oarecare măsură inadvertente, cea conform căreia consultațiile de prevenție pentru adulții de peste 40 de ani se fac peste plafonul contractat deja de laboratoare, dar pentru cei sub 40 nu. De asemenea, pot face examenul Babeș-Papanicolau și ecografia mamară în pachetul de prevenție femeile între 18 și 39 de ani, dacă planifică o sarcină, iar consultația pentru boli cronice, acordată la distanță (una pe lună) e decontată pentru persoanele neasigurate, dar pentru cele asigurate nu este. Astfel, în practică pot exista inadvertențe între ceea ce este scris în legislație și modul în care aceasta este implementată sau aplicată în realitate.
În concluzie, există numeroase provocări și aspecte care pot fi îmbunătățite în sistemul de sănătate, iar contract-cadru nu poate acoperi în totalitate toate aceste aspecte.
Comments