top of page
Caută

Apă potabilă gratuită în restaurante, cantine și servicii de catering

Directiva (UE) 2020/2184 a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2020 privind calitatea apei destinate consumului uman stabilește cadrul juridic pentru a proteja sănătatea umană împotriva efectelor adverse ale contaminării apei destinate consumului uman, prin asigurarea calității ei de apă sanogenă și curată.


Conform art. 16 din Directivă statele membre au obligația de a lua măsurile necesare pentru a îmbunătăți sau a menține accesul întregii populații, în special al grupurilor vulnerabile și marginalizate, astfel cum sunt definite de statele membre, la apa destinată consumului uman.În acest sens, pentru a transpune directiva menționată anterior în România a fost promulgată Legea nr. 96/2024. Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinată consumului uman a fost adoptat de către Senat la data de 20.03.2023, iar la data de 19.03.2024, proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputatilor (rezultat vot pentru = 249, contra = 0, abtineri = 0, nu au votat = 1), în calitate de cameră decizională. La data de 12.04.2024, legea a fost promulgată prin Decret nr. 792/2024.


Față de forma inițială, în lege se menține un amendament al Comisiei pentru Sănătate și Familie în sensul furnizării în mod gratuit a apei potabile în restaurante, cantine și servicii de catering.

Legea prevede la art. 16 alin. (1) lit. g) următoarele: „pentru promovarea utilizării apei potabile furnizate la robinet, unitățile administrativ-teritoriale și furnizorii de apă vor implementa următoarele măsuri: (...) furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție, pentru consumatorii din restaurant, cantine și servicii de catering”.


Prin „apă destinată consumului uman/apă potabilă” în sensul legii înțelegem  „orice tip de apă, fie în starea sa inițială/naturală, fie după tratare, destinată băutului, gătitului, preparării alimentelor sau oricărui alt scop casnic atât în spații publice, cât și în spații private, indiferent de originea acesteia și indiferent dacă este furnizată dintr-o rețea de distribuție sau dintr -o cisternă ori este îmbuteliată în recipiente, inclusiv ape de izvor, precum și orice tip de apă folosită în orice unitate de tip alimentar pentru producerea, prelucrarea, conservarea sau comercializarea produselor sau substanțelor destinate consumului uman.”


Menționăm faptul că există mai multe motive care susțin relevanța măsurii de a oferi apă gratuită în restaurante, cantine și servicii de catering. Pe lângă faptul că oferirea de apă gratuită încurajează consumul de apă și contribuie la sănătatea clienților, măsura garantează faptul că toți clienții, indiferent de situația lor financiară, au acces la apă potabilă în timpul mesei.

5 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page