top of page
Caută

Accesul moștenitorilor la informațiile bancare ale decedatului

Pentru a se clarifica dacă o instituție bancară poate sau nu poate furniza informații protejate de secretul bancar cu privire la conturile bancare ale unui client decedat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizată de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Galaţi cu recurs în interesul legii.


Problema pentru care s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar al instanțelor este următoarea: „În interpretarea art. 113, alin. (2), lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, o instituţie bancară este ţinută să furnizeze informaţii protejate de secretul bancar privind conturile bancare ale unui client defunct, către moştenitorii clientului defunct, de la data deschiderii contului bancar sau de la data deschiderii moştenirii clientului defunct?”.


În acest caz, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în interesul legii promovat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Galaţi şi în consecinţă a stabilit următoarele:


„Moştenitorii titularului de cont decedat au dreptul să obţină furnizarea, de către instituţiile bancare, a informaţiilor protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioară decesului, numai în măsura în care justifică scopul pentru care le pretind.”

Așadar, Curtea a decis că moștenitorii pot accesa informații protejate de secretul bancar, dar doar dacă pot justifica necesitatea acestora.

 

7 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page