COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) reprezintă un sistem de clasificare introdus în anul 1995 care ajută la identificarea, ierarhizarea și codificarea tuturor ocupațiilor existente în economie, indiferent de tipul sau locul în care acestea sunt desfășurate. De asemenea, trebuie să menționăm că prin intermediul COR, fiecare ocupație primește un cod unic.
Conform informațiilor prezentate pe site-ul Ministerului Muncii, șapte noi ocupații urmează să fie introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) în baza ordinului comun semnat de ministrul Muncii și Solidarității Sociale și de președintele Institutului Național de Statistică, în urma solicitărilor angajatorilor.
Noile ocupații introduce sunt următoarele: farmacist primar (cod 226205), inginer transporturi rutiere de mărfuri (cod 214144), inginer transporturi rutiere de persoane (cod 214145), manager de cost pentru dezvoltarea proiectului (cod 242122), programator grafic de execuție pentru realizarea proiectului (cod 432206), tehnician mecatronist (cod 3 11540) și atașat pentru muncă și afaceri sociale (cod 242239).
În urma informațiilor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), unele ocupații din România au fost excluse din Clasificarea Ocupațiilor (COR) în urma evoluțiilor din piața muncii. Printre acestea se numără ocupări precum telexist, inspector telegrame, râșnitor smalț, turnător valuri, pâslitor, scuturător, pieptănător, destrămător, operator scămoșetor etc., care au fost eliminate din COR deoarece nu mai corespundeau cerințelor și necesităților pieței de muncă sau nu mai erau căutate.
În concluzie, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale își asumă responsabilitatea de a actualiza în mod constant Clasificarea Ocupațiilor din România (COR), în concordanță cu schimbările și evoluțiile pieței muncii, precum și cu noile tehnologii care pot influența și determina modificări în standardele ocupaționale.
Comments